Duda Paiva & Lavinia Meijer

Animalia Paradoxa
do 12 dec ’24 20:15
do 12 dec ’24
20:15
  • do 12 dec ’24
    20:15
    Grote Zaal

Een flirt vol schoonheid tussen kunst en wetenschap

'God schiep, Linnaeus organiseerde’. Zo omschreef Carl Linnaeus, de beroemde achttiende-eeuwse Zweedse arts, plantkundige, zoöloog en geoloog zijn bijdrage aan de wetenschap. Eeuwen later wordt zijn classificatiesysteem nog altijd wereldwijd gebruikt, evenals veel van de namen die hij aan individuele soorten gaf, zoals de naam voor de mens: Homo sapiens. Linnaeus maakte een overzicht van alle planten en diersoorten ter wereld om zo het geheim van de schepping te ontrafelen. Aan zijn werk - de Systema Naturae - voegde hij een curieuze lijst toe: de Animalia Paradoxa, de soorten die niet-classificeerbaar zijn. Op dat hoofdstuk zoomen wij in.


ANIMALIA PARADOXA is een unieke samenwerking tussen Duda Paiva en Lavinia Meijer. Samen duiken zij in de wereld van de Zweedse wetenschapper en bekijken die vanuit zijn perspectief. Zij brengen Linnaeus’ wonderlijke animalia tot leven en onderzoeken het ondefinieerbare, datgene wat niet in een hokje past en waarin de natuur haar ware aard onthult. Hoe zou de achttiende-eeuwse taxoloog de diversiteit van de moderne wereld beoordelen? Duda en Lavinia herkennen zichzelf in de eigenaardigheid van de ‘Animalia Paradoxa’. Het niet passen binnen het systeem. Hun authenticiteit brengt hen nieuwe vormen om zich in uit te drukken, met opvallende beelden en oorspronkelijke muziek, die recent door vakjury's is bekroond: Duda ontving de Zwaan voor Avatāra, een coproductie met Illusionary Rockaz Company. Lavinia ontving in 2022 een Edison voor haar album ‘Are you still somewhere?’ met deels eigen composities. ANIMALIA PARADOXA is hun ode aan de schoonheid en complexiteit van de natuur. Een pleidooi voor het ondefinieerbare, de vrijheid om gewoonweg ‘te zijn’.

Over Lavinia Meijer Lavinia Meijer (1983), winnares van de Nederlandse Muziekprijs 2009, is een van de meest veelzijdige harpisten van deze tijd. Na haar debuut in Carnegie Hall in New York in 2007 wordt ze regelmatig uitgenodigd om als soliste op te treden in Europa, Azië en Amerika. Ze werkte samen met bekende componisten als Philip Glass (Koyaanisqatsi, the Hours) en Ludovico Einaudi (Intouchables, Black Swan) en deelde met hen het podium, alsook met de legendarische Iggy Pop, Patti Smith, Laurie Anderson en Sufjan Stevens. Haar albums worden wereldwijd uitgebracht (Channel Classics, Sony Classics) en zijn bekroond met twee Edison Awards en tweemaal platina-status.


Over Duda Paiva Duda Paiva (Brazilië, 1971) is de artistiek leider van Duda Paiva Company. Hij is opgeleid als acteur en danser in Brazilië, India en Japan. Als theatermaker heeft Paiva een unieke herkenbare techniek, de Object Score ontwikkeld. Met deze fysieke en non-verbaal dialoog maakt hij in samenwerking met spelers, musici en dansers bijzondere voorstellingen. In Nederland werkt hij onder andere met het Nederlandse Blazers Ensemble. Het Concertgebouworkest, Holland Opera. En met dans (hiphop) gezelschappen als Fractal Collective, Class 3E en Illusionary Rockaz Company. De coproductie Avatāra die hij met Illusionary Rockaz Company maakte, won de Zwaan voor de indrukwekkendste dansproductie 2023. Regelmatig maakt hij jeugd- en familievoorstellingen, zoals in 2023 Kinderen van het Verdwenen Woud. Zijn solo’s als Bruce Marie en Blind staan nog steeds op de internationale podia. Zijn techniek draagt hij over aan nieuwe makers in workshops, coachingstrajecten en als regisseur, nationaal en internationaal.

In de pers

Theaterkrant
Een zachtmoedige oproep om al het onbekende en afwijkende te omarmen.

Met haar mooie harpspel en haar roodglanzende elegante instrument neemt ze vanaf het begin een heel eigen plek in op de speelvloer, naast het ingenieuze, draaiende decor waarin Linnaeus en nog veel meer van Paiva’s geweldige poppen tot leven worden gewekt.

Credits

concept en spel: Duda Paiva en Lavinia Meijer | poppen: Duda Paiva en André Mello | muziek: Philip Glass, Lavinia Meijer e.a. | eindregie: Arjen Arnoldussen | dramaturgie: Kim Kooiman | kostuums: Evita Rigter | Scenografie: MIA - Maarten Keus, Inga Hirsch, Alexander Köppel | Sound design: Alexander Köppel

foto's: Paulina Matusiak & Eddy Wenting, Sjoerd Derine